על המרכז
מרכז ניומן הוקם בשנת 2011 במטרה לאפשר את תרגול מדיטצייה ויפאסנה והדרך הבודהיסטית ע״פ שיטתו של הנזיר אג'אן טונג סירימנגלו הנכבד, ראש מנזר צ'ום טונג מהגדולים והחשובים של מורי הויפאסנה של העת החדשה.
קורסי מדיטציית סאטיפאטאנה ויפאסנה מתקיימים על בסיס רציף במרכז וומונחים על ידי הנזיר אג׳אן עופר החי במרכז הויפאסנה ומורים אורחים המוסמכים ללמד את השיטה.
המרכז ממוקם במושבה יבנאל מוקף בטבע ונוף, עם חדרי לינה, פינות ישיבה, סככות וחללי לתרגול מטופחים
המרכז פתוח בכל השנה עם צוות קטן וקבוע החי משרת ומלמד בו המאפשר אוירה חמה משפחתית ואינטימית במהלך השהייה בו ומקיים ברצף את הלימוד הקורסים והתרגול הויפאסנה בהדרכה אישית וקבוצתית עם מספר משתתפים קטן.
המרכז והקורסים מתנהלים באותה המתכונת כפי שהיא נלמדת במנזרים בודהיסטים בוברמה ותאילנד שהועברו ע"י המורה הבורמזי המכובד מהסי סייהדו (Ven.Mahasi Sayadaw) אחד ממורי הויפאסנה הידועים ביותר בעולם ותלמידו המכובד אג’אן טונג סיראמנגלו, מורה הויפאסנה הראשי של צפון תאילנד ואחד מהנזירים המכובדים ביותר בתאילנד ואבי שיטת ויפאסנה 16 היאנות שהינה שיטת תרגול מדויקת וישירה לתרגול המדיטציה של ארבעת יסודות נתינת הדעת – four foundations of mindfulness) , הדרך שלימד הבּוּדְּהַה המובילה לטיהור התודעה.
המרכז מנוהל ומתוחזק ע״י מייסדיו איתמר וליאורה ניומן בו הם חיים בסמיכות לנזיר עופר ותומכים בו.
רקע
איתמר וליאורה ניומן החלו משנת 2000 לתרגל וללמוד בודהיזם ע"פ שיטתו בהנחייתו של המכובד אג’אן טונג סיראמנגלו ובהנחיית המורים הנזיר אג'אן עופר, תאנת וקתרין צ'ינדפורן , הילדגרד הובר ומאז החלו לארגן קורסי ויפאסנה בארץ בשיטה זו ובהפצת הדהרמה בישראל.
בשנת 2005 לאחר שאיתמר קיבל את הנחייתו הישירה של הנזיר המכובד אג’אן טונג סירמנגלו להקים עמותה ולקרוא לה בשמו וכן לקנות מקום להקמת מרכז ויפאסנה, ייסדו הוא וליאורה עם חברים נוספים עמותה רשומה "ניומן- מרכז בודהיסטי לתרגול מדיטציית ויפאסנה", שמטרתה הייתה הקמתו של בית בודהיסטי לנזירים (מנזר) ומרכז לתרגול מדיטציית ויפאסנה שבראשו יעמוד הנזיר אג׳אן עופר ושיהיה פתוח בכל ימות השנה בפני כל אדם החפץ לתרגל, ללמוד ולהתוודע לתרגול ופיתוח תשומת לב בחיי היום יום.
בשנת 2006 קיבלו מקיבוץ עין דור מתחם ישן וזנוח בו הקימו עבור העמותה את המרכז הראשון (מרכז זמני) לתרגול ויפאסנה בקיבוץ עין דור אליו הזמינו בשם העמותה את הנזיר עופר (שהה אז בגרמניה) לחיות וללמד. המרכז בעין דור פעל כשנתיים בהצלחה, כאשר במקביל פעלו איתמר וליאורה במרץ מול הנהלת הקיבוץ וגורמים נוספים לקנייה והקמת מרכז קבע בשטחו, אפשרות שלא באה למימוש בשל שינויים בקיבוץ וצורכי הקהילה המתרחבת והעמותה נאלצה להפסיק את הפעילות השוטפת בעין דור.
בהנחייתו של המכובד אג׳אן טונג בכדי למנוע את הפסקת הפעילות השוטפת העבירו ליאורה ואיתמר את הפעילות ומגוריו של הנזיר עופר לביתם ברמת גן בו שופץ חלק עבורו ובכך סיפקו את הצרכים לנזיר עופר בכדי שיוכל להמשיך את פעילות הלימוד ברחבי הארץ ובכדי למצוא מקום קבע.
בשנת 2010 לאחר חיפושים רבים, מכרו איתמר וליאורה את ביתם ברמת גן ורכשו במושבה יבנאל שטח של 4 דונם עם בית ומבנים נוספים אותו שיפצו והתאימו את עבור פעילות העמותה, עבור מגורי הנזיר אג׳אן עופר ועבור המגורים שלהם וזאת במטרה לתרום לעמותה שטח אדמה ולהוות לה פלטפורמה כדי שתצליח להגשים את מטרותיה.
במאי 2011 הגיע המורה הראשי הנזיר המכובד אג'אן טונג סירמנגלו עם משלחת נזירים מתיאלנד לפתיחת המרכז באופן רשמי וחניכתו
העמותה פעלה ביבנאל עד 2016 במשך שנים אילו המרכז היה פתוח במשך כל השנה באופן רציף ויומיומי, והועברו קורסי ויפאסנה 16 היאנות ע"י הנזיר אג'אן עופר ומורים אורחים נוספים וכן התקיימו מדי שנה טקסים בודהיסטים ע"פ המסורת ע"י הנזיר עופר ו/או נזירים בודהיסטים שהוזמנו להתארח ביבנאל לשירות הקהילות הבודהיסטיות מתאילנד ומסרי לנקה השוהות בארץ.
במחצית שנת 2016 הפסיקה העמותה את פעילותה ובשל קשיים ובעקבות כך נאלץ גם הנזיר אג׳אן עופר לעזוב את ישראל והחל לנדוד וללמד במרכזים שונים ברחבי העולם אליהם הוזמן.
בזכות עידודו וברכתו של המכובד אג'אן טונג להמשיך את פעילות המרכז והדרכת הדהרמה החליטו ליאורה ואיתמר להמשיך את הפעילות באופן פרטי וללמד במרכז ולאפשר את הויפאסנה והדהרמה.
בדצמבר 2019 שעות ספורות טרם מותו בגיל 97 זימן אליו מורנו הנזיר המכובד אג'אן טונג את הנזיר אג'אן עופר והנחה אותו לשוב להתגורר כבית קבע וללמד במרכז ניומן שביבנאל.
בתחילת 2020 חזר הנזיר אג׳אן עופר שוב להתגורר במרכז ביבנאל ומאז המרכז פתוח כל הזמן ומקיים קורסי ויפאסנה בהדרכתו באופן רציף.
איתמר וליאורה ממשיכים בפיתוחו מרכז הויפאסנה ומימוש חזון הקמת מקדש בודהיסטי ע״ש אג׳אן טונג סירמנגלו על שטחי האדמה הסמוכים שבבעלותם שיהיה פתוח בפני כל אדם החפץ ללמוד ולהתוודע לתורת הבודהה למען כל היצורים באזור.