מהי ויפאסנה?

ויפאסנה היא שיטת מדיטציה בודהיסטית הנלמדת כ 2,500 שנה במזרח אסיה, אשר הגיעה למערב במאה האחרונה. המילה ויפאסנה (Vipassana) מקורה בשפת פאלי (Pali) ומורכבת משתי מילים:

  1. "וי" – משמעותו אובייקטיבי, אינטואיטיבי, חודר, אל תוך.
  2. " פאסנה" – משמעותה ראיה.

כלומר ויפאסנה היא 'ראיה חודרת' או 'ראיה אל תוך [טבע-הדברים]; התבוננות המביאה להבנה אינטואיטיבית, ראית הדברים כמו שהם מתוך חוויה והתנסות אישית. תמצית משנתו של הבודהה (הדהרמה) מצביעה על חוסר-הסיפוק העמוק שבחיינו ועל הדרך לשחרור. דרך זו, הכוללת את תרגול מדיטציית הויפאסנה, מאפשרת שחרור של דפוסי חשיבה והתנהגות, אשר כולאים אותנו במעגל של תגובות ותוצאותיהן הכואבות.

תרגול מדיטציית ויפאסנה כולל התבוננות שקולה וערנית בתהליכים של הגוף וההכרה ברגע התהוותם. ההתבוננות במציאות כפי שהיא, מובילה למפגש עמוק עם הטבע האמיתי של הקיום ומתוך כך מתפתחות התפכחות, הבנה, ושלווה. מדיטציית הויפאסנה מעודדת פיתוח איכויות אלו ויוצרת שקט נפשי, אושר, חוכמה, יעילות וחמלה. תרגול המדיטציה אינו המטרה עצמה, התרגול בונה יכולת לחיות בהווה במודעות עצמית גם בפעילות היומיומית. המדיטציה מקנה למתרגלים כלי מנטאלי שישפר את איכות חייהם וישמש אותם בכל רגע נתון.

יש לציין כי תרגול הויפאסנה, שהשלכותיו רחבות ועמוקות, מציע כלים להתמודדות עם נפתולי החיים על בסיס ההנחה שכבני אדם אנו חולקים התנסויות ובעיות דומות שנובעות ממקורות זהים. המדיטציה אינה מהווה טקס דתי, אלא מהווה כלי מעמיק להבנת הסבל והדרך לשחרור מסבל, ואינה קשורה להמרת דת בשום צורה שהיא.

מהו קורס ויפאסנה?

בקורסי ויפאסנה המשתתפים לנים במרכז המדיטציה, מתרגלים את הטכניקה וחווים מתוך התבוננות ישירה וחוויתית בתהליכי הגוף וההכרה.

היום מתחיל בהשכמה לפנות בוקר ומסתיים לקראת עשר בלילה רוב היום מוקדש לתרגול המדיטצייה בהליכה ובישיבה לסירוגין, בפרקי זמן קבועים. בכל יום ניתנות הנחיות מפורטות לגבי טכניקת המדיטציה, ומתקיימת 'שיחת דהרמה' על ידי המנחה העוסקת במדיטציה ובדהרמה ובנגיעתן במציאות היומיומית של חיינו.

בכדי להפיק את פירות התרגול ביתר קלות ולהעמיק בהבנתו נוצרו מספר כללים מנחים שתפקידם להיות לעזר במהלך הקורס.

שמונה כללים בסיסיים

  1. הימנעות מהרג כל יצור חי.
  2. הימנעות מגניבה או לקיחת דבר שלא ניתן.
  3. התנזרות מוחלטת מכל פעילות מינית.
  4. הימנעות מדיבור שלא לצורך.
  5. הימנעות משימוש בחומרים משכרים כלשהם (סמים או אלכוהול).
  6. הימנעות מהתקשטות (בגדים חשופים, תכשיטים, בשמים וכדומה) ומעיסוק שאינו נוגע לתרגול (כתיבה, קריאה, התעמלות וכדומה).
  7. הימנעות מאכילה אחרי מחצית היום (שתיים עשרה בצהריים לערך).
  8. הימנעות משינה על מיטות מפוארות.
  • שמירה על כללים אלו תומכת בתרגול הויפאסנה ומסייעת לתלמיד להמשיך ולפתח ריכוז וקשב, שהם אבני יסוד התרגול
 

שמירה על שלוש ההפחתות

היות שבמהלך הקורס עובר מרבית זמנינו במדיטציה ואיננו עוסקים בפעילות פיזית כלשהי פרט לישיבה והליכה, איננו מוציאים אנרגיה רבה ועל כן אין לנו צורך בשינה רבה או מזון רב. אנו מפחיתים בשלושה אלמנטים:

  1. מזון – איננו אוכלים אחרי מחצית היום (12 בצהריים).
  2. שינה – איננו ישנים משעת ההשכמה ועד השעה עשר בלילה.

אכילה או שינה שלא מצורך נובעות בדרך כלל מתוך הרגל, תאווה או פחד, אלמנטים שנרצה להתמודד אתם במהלך התרגול.

  1. דיבור – אנו שומרים על עקרון של שתיקה נאצלת – איננו מדברים במהלך התרגול כלל, אלא בעת הצורך עם המורה או אנשי הצוות.

יש לזכור כי התרגול נעשה במסגרת של איזון, משמע כל מקרה לגופו וכל אדם ויכולתו. למשל אדם חולה או אדם אשר זקוק לטיפול תרופתי המצריך ארוחה שלישית בערב, יאכל אחרי מחצית היום, שכן בריאותו חשובה יותר. אישה בהריון תישן למעלה משש שעות בלילה, שכן הדבר הכרחי להריונה. מתרגלים בעלי צרכים מיוחדים מתבקשים לציינם בהרשמה.

טכניקת התרגול והמסורת אותה מתרגלים במרכז.

ויפאסנה 16 היאנות*

 Sixteen ñāṇas vipassana

שש עשרה היאנות הינן 16 רמות של ידע או תובנה אותם חווה המתרגל בזמן תרגול הקורס שנמשך מינימום שבועיים (בתאילנד 3 שבועות) והינו קורס אישי במהלכו כל תלמיד מתרגל בחדר נפרד ללא קשר ותלות במתרגלים האחרים ורובו של היום מוקדש לתרגול מדיטציה בהליכה ובישיבה לסירוגין
בכל יום התלמיד מתקיימת שיחה אישית (ריפורט) עם המורה בה המתרגל מדווח על חוויותיו במהלך יום התרגול שעבר ובהתאם למצבו של התלמיד המורה משנה את אופן המדיטציה, את משך זמן התרגול ואת מושא ההתבוננות במדיטציה.

מקור תרגול המדיטצייה הינו במנזרים בודהיסטים בוברמה ותאילנד שהועברו ע"י המורה הבורמזי המכובד מהסי סייהדו (Ven.Mahasi Sayadaw) אחד ממורי הויפאסנה הידועים ביותר בעולם לתלמידו המכובד אג’אן טונג סיראמנגלו, מורה הויפאסנה הראשי של צפון תאילנד ואחד מהנזירים המכובדים ביותר בתאילנד ואבי שיטת ויפאסנה 16 היאנות שהינה שיטת תרגול מדויקת וישירה לתרגול המדיטציה המובילה לטיהור התודעה ומופיעה בכתובים במאהאסטיפאתאנה סוטה (השיח הגדול על ארבעת יסודות נתינת הדעת) של הדיגהא ניקאייה.

תרגול שיטתי זה נקרא סטיפאתאנה ויפאסאנה קאמאתאנה – Satipaţţhāna Vipassanā Kammaţţhāna או מדיטציית תובנה המבוססת על ארבעת יסודות נתינת הדעת:

  1. נתינת דעת/ מודעות אל הגוף- Kāyānupassanā.
  2. נתינת דעת/ מודעות אל התחושות- Vedanānupassanā.
  3. נתינת דעת/ מודעות אל התודעה- Cittānupassanā.
  4. נתינת דעת/ מודעות אל מושאי התודעה (תבניות מנטליות)- Dhammānupassanā

*עקב אילוצים הקורס המלא לא מתקיים במרכז ביבנאל עדיין ואנו מקיימים קורסי מבוא של עד 10 ימים, ניתן להירשם לקורסי ויפאסנה 16 היאנות המלא במרכזים בתאילנד או גרמניה. ר' דף מורים ומרכזים.

קורס מבוא לויפאסנה 16 היאנות

קורס של עד 10 ימים המתחיל בד"כ כסופ"ש מבוא קבוצתי וממשיך למעוניינים לעוד שבוע ההעמקה של תרגול אישי במהלכו כל תלמיד מתגורר בחדר משלו ומתרגל באופן עצמאי.

בשלושה הימים הראשונים של נלמדת טכניקת בקבוצה ורוב היום מוקדש לתרגול של מדיטציה בהליכה ובישיבה לסירוגין, בפרקי זמן קבועים. בכל יום ניתנות הנחיות מפורטות לגבי טכניקת המדיטציה, וניתנת 'שיחת דהרמה' על ידי המורים העוסקת במדיטציה ובדהרמה ובנגיעתן במציאות היומיומית של חיינו.

בהמשך השבוע קורס אישי במהלכו כל תלמיד מתרגל בחדר נפרד ללא קשר ותלות במתרגלים האחרים בכל יום מתקיימת שיחה אישית (ריפורט) עם המורה בה משוחחים על חוויות במהלך יום התרגול שעבר ובהתאם למצבו של התלמיד המורה משנה את אופן המדיטציה, את משך זמן התרגול ואת מושא ההתבוננות במדיטציה.

*בשל אופיו האישי של הקורס ניתן גם להירשם לקורס חלקי בכל זמן.

 

לינקים

סופ"ש מבוא

קורס ויפאסנה 10 ימים